Mysterie van de onvindbare schilder

Mis geen omzet, optimaliseer je website

Vindbaarheid, lokale marketing en online aanwezig zijn, dat is toch de nummer 1 prioriteit voor bedrijven?
Je verwacht dat ondernemers met “ja” antwoorden op deze vraag.
Echter, de grens tussen onvindbaar zijn en vindbaar zijn op internet is niet zo groot.
Laat me je uitleggen waarom.

Test: in hoeverre is een bedrijf lokaal vindbaar?

We hebben testen gedaan met verschillende beroepen en branches om na te gaan in hoeverre lokale bedrijven daadwerkelijk lokaal te vinden zijn in zoekmachines.

Als voorbeeld ga ik zoeken naar een schilder in Soest. Ik heb ideeën om aan mijn huis buiten en binnen schilderwerk te laten doen, en ben nieuwsgierig welk bedrijf in Soest ik kan bellen voor een offerte.
In Google zoek ik op schilder Soest. Ik ken geen namen van schilders dus ik ben afhankelijk wat Google mij aan resultaten geeft.

Als eerste beginnen de resultaten met advertenties. Mijn ervaring is dat advertenties niets toevoegen waarnaar ik op zoek ben. Meestal gaat het over vacatures voor schilders of er zijn schildersbedrijven uit een andere provincie in Nederland, die hier klanten werven. Ik kan dan online een offerte invullen maar ik zie geen website of informatie van de schilder.

Wat volgt na de advertenties?
Ik zie resultaten van een aantal bedrijven die zich bij Google hebben aangemeld als lokaal bedrijf. Toch is er niet direct informatie te vinden omdat ik eerst moet klikken op het icoon ga naar website.
Ik besluit eerst verder te kijken op de Googlepagina.
De volgende 10 resultaten zijn zichtbaar:

1. Een bedrijf “R..”
Dat moet interessant zijn, want die staat op nummer 1.
Ik klik op de link en dit bedrijf blijkt in Hilversum te zijn gevestigd. Deze laat ik voorbijgaan want ik wil een schildersbedrijf uit Soest.
2.werkspot.nl (geen bedrijf)
3.schilder.site (overzicht schilderbedrijven)
4.schilderbedrijf “Voortjes”. Het eerste bedrijf uit Soest.
5.John Westhof, ook uit Soest
6.schilder-nu.nl (overzichtsite)
7.Bert van den Broek, ook uit Soest
8. schilders-online.nl (overzichtsite)
9.detelefoongids
10.Redeco (offertesite)

Nu hoef ik geen honderden bedrijven te zien, maar meer keuzemogelijk-heden zie ik toch graag.
Deze redenering is niet vreemd, want businessinsider.com deed eerder onderzoek naar het ideale aantal keuzemogelijkheden, zodat klanten kunnen kiezen:

A new study has shown people prefer fewer options to more — but only to a certain extent. Overall, people think they like to have more choice, but it actually causes more stress to make the ultimate decision. The sweet spot is probably 8 to 15 choices. Too few and we feel cheated; too many and we’re overwhelmed. (source: Businessinsider)

Conclusie

Van de 10 linken op pagina 1 van Google, zijn er slecht 3 relevant. Dat is betreurenswaardig, zeker nu 8 tot 15 keuzemogelijkheden het beste werkt voor de klant om een keuze te maken.
Als lokale ondernemer kun je dus zeker klimmen in positie van Google! Er is ruimte genoeg.

Bekijk deze meting in 2020 eens:

Klikfrequentie Google pagina 1
Bron: Ignite Visability


Hoe doe je dat, beter vindbaar zijn in Google?

Allereerst is het absoluut noodzakelijk dat de bedrijfswebsite goed werkt. Controleer of alles goed functioneert zoals de linken en is de website snel en veilig?
Dit is zeker belangrijk vanwege de komende Google page experiences update 2021.
Werkt je website optimaal. dan is de volgende stap: je concurrenten verslaan!

Wij maken een plan om de website langdurig op een hogere positie te tonen in zoekmachines. Het is mogelijk met een vastgesteld budget je concurrent naar een lagere positie weg te drukken.

Het optimaliseren van websites kan een enorme besparing opleveren. Adverteren om gezien te worden is dan slechts een bijzaak.
Wanneer een bedrijf namelijk alleen maar adverteert zonder website-optimalisatie, en besluit de advertentiecampagne te beëindigen, is de onderneming alleen nog zichtbaar op pagina 2, 3 of verder.
Dat is jammer van het advertentiebudget en het marketingeffect is weg.
Een goed onderhouden website is altijd goed zichtbaar!

Bedrijven, neem actie en bescherm je omzet!
Wie heeft de regie over de bedrijfswebsite? Sommige bedrijven onderhouden zelf de website, en soms via een marketingbureau. Vraag jezelf eens af, wanneer je marketing uitbesteedt, wie heeft belang bij advertentieverkoop en de fees en wat krijg ik ervoor terug?

Onderzoek nu de mogelijkheden voor meer bezoekers op je website, zonder 1 euro aan advertenties te investeren via een gratis websitescan.
Ga naar https://www.xperiencesonline.info/website-check

Lees ook het blogartikel Hoger in zoekmachines; betalen of niet?